[...] kcal dziennie więcej, a i tak osiągnęłaby swój cel redukcyjny. Szybkie odchudzanie - problemy na lata Niska ilość energii w diecie, za mała ilość tłuszczu, zbyt mała podaż protein odbijają się negatywnie na zdrowiu, co przede wszystkim widać w przypadku produkcji hormonalnej. Nie zawsze diety pochodzące od „trenerów personalnych” i rozmaitych [...]
[...] niczego nie oznacza, ani tego, iż pozbywasz się toksyn, ani tego, że tłuszczu podskórnego. Często ze stosowaniem „diety detoksykującej” jest związane ograniczenie podaży protein, szczególnie pochodzenia zwierzęcego, co ma opłakane skutki dla sportowców (pogłębiasz rozpad mięśni spowodowany ujemnym bilansem energetycznym). Prawdziwych toksyn [...]
Greg Doucette to znany zawodnik mający swój kanał YouTube. Kiedyś miał przykrą wpadkę związaną z przemytem sterydów i innych środków dopingujących (rzekomo wartych 250 tys. dolarów, co wydaje mi się 10-krotnie przesadzoną kwotą). Kosztowało go to tysiące dolarów. W odróżnieniu od większości kanałów w tym serwisie, Greg opiera się na ponad 30 [...]
[...] pozwala na zachowanie zdrowia, sprawności, zapewnia pożądany wygląd sylwetki oraz jest atrakcyjna wizualnie. Wbrew obiegowym opiniom, wcale nie chodzi tylko o podaż protein, ale o ogólną wartość energetyczną pożywienia, dostarczaną każdego dnia. Jeśli ktoś zapyta, dlaczego nie obliczamy wartości energetycznej na 48 lub 72 h? Bo [...]
[...] diety sportowca, a ich szczególną rolę można zobaczyć w trakcie diety z ujemnym bilansem kalorycznym. Według badań w tym okresie korzystne jest podawanie nawet 2,3 – 3,4 g protein na kg masy ciała. Białka wpływają na odczuwanie sytości i na dodatek regulują glikemię (wyrzut insuliny), co jest korzystne nawet dla diabetyków. Referencje, [...]
[...] Oxidation but Does Not Affect Energy Expenditure in Humans https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6658129/ Ehsan Parvaresh Rizi “A high carbohydrate, but not fat or protein meal attenuates postprandial ghrelin, PYY and GLP-1 responses in Chinese men” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5792004/#pone.0191609.s001 Andrew W Brown, [...]
[...] diety niewiele zmieniło się od czasów Arnolda. Dla kulturysty najskuteczniejsza dla hipertrofii może być dieta wysokowęglowodanowa (o stałej ich podaży), dostarczająca sporo protein i umiarkowaną ilość tłuszczów (szczególnie z grupy omega-3 i jednonienasyconych). Jej kosztem metabolicznym może być rosnące otłuszczenie sylwetki i pogorszenie [...]
Budowanie siły i masy wymaga przede wszystkim odpowiedniego planu treningowego. I tu tkwi największa pułapka. Początkujący świetnie reagują, mogą ciągle zwiększać obciążenia, progresja wydaje się nie mieć końca. Niemniej później nie będziesz mieć punktu odniesienia, nie będziesz wiedział, dlaczego coś było skuteczne i nagle przestało działać. [...]
[...] grupa dostarczała 3,4 g białka na kilogram masy ciała, a druga 2,3 g białka na kilogram masy ciała. Te osoby ważyły średnio 74,3 kg, a więc jedna grupa dostarczała ~171 g protein dziennie, a druga ~253 g dziennie. Należy dodać, iż 2,3 g protein na kg to stosunkowo dużo, a 3,4 g na kg masy ciała to już ilość kiedyś niespotykana. Wyniki? [...]
[...] W rzeczywistości, dieta Atkinsa zapewnia od 54 do 60% tłuszczów (jest wysokotłuszczowa), ale np. dieta Zone dostarcza tylko 36% węglowodanów, 29% tłuszczów i 34% protein – ciężko uznać ją za wysokotłuszczową! Podaż od 15 do 30% tłuszczów uznaje się za poziom normalny, standardowy, zalecany dla każdego. Pewne kontrowersje budzą typowe [...]
Jest kilka powodów, dla których proces odchudzania u kobiet może różnić się od redukcji masy ciała u mężczyzn. Niezwykle ważnym aspektem jest choćby funkcjonowanie układu hormonalnego, który w przypadku płci żeńskiej bywa trudny do „opanowania”, jeśli pojawią się tam jakieś nieprawidłowości. Forskolina, pochodząca z pokrzywy indyjskiej, zwiększa [...]
[...] Jun;75(6):377-89. doi: 10.1016/j.steroids.2010.01.019. Epub 2010 Feb 4. Kamanga-Sollo E1, White ME, Hathaway MR, Weber WJ, Dayton WR. “Effect of trenbolone acetate on protein synthesis and degradation rates in fused bovine satellite cell cultures”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20961723 Ma F1, Liu D2. [...]
[...] effects. Ann. N. Y. Acad. Sci. 774: 128-142, 1995. Nestler J.E., Barlascini, C.O., Clore, J.N. and Blackard, W.G. Dehydroepiandrosterone reduces serum low density lipoprotein levels and body fat but does not alter insulin sensitivity in normalmen. J. Clin. Endocrinol. Metabol. 66: 57-61, 1988. Brown, G.A., Vukovich, M.D., Sharp, R.L., [...]
W XXI wieku nadal wiele osób traktuje wszelkie zamienniki żywności, żywność funkcjonalną, białka serwatkowe, białka kazeinowe, aminokwasy, węglowodany (w żelu, w proszku, batony) i inne, drobne przekąski jak „chemiczne zło”. Jest to po części absurdalne, a trochę żenujące, biorąc pod uwagę, że te same osoby nie mają żadnych hamulców, by sięgać po [...]
[...] https://jyx.jyu.fi/dspace/bitstream/handle/123456789/50748/fitnessbodycompositionandncr2016.pdf?sequence=1 4. Mettler S1, Mitchell N, Tipton KD. “Increased protein intake reduces lean body mass loss during weight loss in athletes.” Med Sci Sports Exerc. 2010 Feb;42(2):326-37. doi: 10.1249/MSS.0b013e3181b2ef8e. [...]
[...] BCAA lub EAA. Kiedy podawać węglowodany? Węglowodany możesz podawać w ciągu dnia, w trakcie treningu oraz po wysiłku. W ciągu dnia węglowodany są częścią posiłków bogatych w proteiny i/lub tłuszcze. W każdym przypadku ta sprawa wygląda inaczej, gdyż dieta każdego zawodnika się różni. W trakcie, największe korzyści z ich stosowania odczują [...]
[...] 15% całkowitej energii ilość tłuszczów. Z tego wynika, że w pierwszym przypadku dostarczano 300 kcal z białka, ~998 kcal z węglowodanów i 699 kcal z tłuszczów. Czyli podaż protein wynosiła 75 g, dostarczano ~249,6 g węglowodanów, 77,7 g tłuszczów. W drugim wariancie dostarczano 150 g protein, ~250 g węglowodanów, 44,5 g tłuszczów. Co się [...]
Nowy rok dla wielu osób to czas postanowień i zmian. Często wiele z nich dotyczy zdrowia, samopoczucia i co za tym idzie diety. Jednak wybór nowego modelu żywienia, bywa trudny, gdyż zalewają nas w radiu, telewizji, Internecie, czy nawet na mijanych przy ulicach bilbordach konkurujące informacje o dietach i cateringach dietetycznych. [...]
[...] 150 mg i 300 mg na kg masy ciała na dobę. Inne grupy zwierząt nie otrzymały białka, część nie otrzymała CP i funkcjonowała jako grupa kontrolna. Była to niewielka dawka protein - to tak jakby 80 kg mężczyzna dostał 6 g lub 12 g lub 24 g białka na dobę. Czterdzieści osiem godzin po wstrzyknięciu cyklofosfamidu zwierzęta badano pod kątem [...]
[...] Po czekoladzie będziesz bardziej głodny, ale organizm zareaguje na te kalorie w taki sam sposób”. W rzeczywistości oddziaływaniem na ustrój różnią się nawet różne rodzaje protein (np. o szybkiej i wolnej kinetyce), inaczej na glikemię wpływają dwa rodzaje ryżu (np. biały i brązowy), zupełnie inaczej człowiek reaguje na dietę opartą na [...]